Наша методологія базується на молекулярних маркерах. Сучасними методами полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), електрофорезу ДНК і білків ми оцінюємо генетичні властивості пшениці, ячменю, кукурудзи, тритикале, спельти, жита, сої, ріпаку, соняшнику, картоплі, тютюну, малини, бактерій. Завдяки потужній науково-дослідній діяльності нам вдається підтримувати конкурентоспроможні ціни, починаючи з 590 гривень за один аналіз (станом на лютий 2016 року). Вартість більш комплексних або багаточисельних тестів встановлюється за домовленістю сторін.
- визначення типовості насіння чи рослин, неоднорідності різних партій, сортової відповідності стандарту, сортової чистоти;
- підтвердження гібридності насіння;
- виявлення генетично модифікованих організмів (ГМО), трансгенних культур і трансформаційних події, з ними пов'язаних (кукурудза, соя, ріпак, пшениця, ячмінь, тютюн, картопля, тополя, агробактерії Agrobacterium tumefaciens, кишкова паличка Escherichia coli та інші);
- ДНК-паспортизація (складання, підтвердження, ідентифікація, контроль);
- оцінювання ознак, пов'язаних із стійкістю, якістю (список дається нижче).
Окрім того по Вашому замовленню ми можемо:
- розробити молекулярно-генетичні системи аналізу фенотипових характеристик рослин, тварин, мікроорганізмів;
- підготувати спеціалістів у галузі молекулярної діагностики.
Перелік можливих ознак для визначення за допомогою ДНК маркерів
Хлібні зернові культури, збіжжя, хлібні злаки
Пшениця (Triticum aestivum L.)
Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Алель Glu-A1 (2*) |
Позитивний вплив на якість тіста |
Методика відпрацьована для 2-х систем
|
Алель Glu-B1al (77+8) |
Поліпшує хлібопекарську якість |
Методику відпрацьовано
|
Алель Glu-D1 (5+10 та 2+12) |
Позитивний вплив на якість борошна |
Методикe відпрацьовано для 2-х систем
|
Локус Glu-D1. Субодиниці 5 і 10 – норма. Субодиниці 0 і 10 – мутант. Ідентифікація відсутності субодиниці x5 у мутанта |
Вплив на хлібопекарську якість |
В роботі
|
Трансгені екстра копії алелів Glu-D1x5, Glu-D1y10 |
Позитивний вплив на якість борошна, хлібопекарську якість |
Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані
|
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1, Wx-D1) |
Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу |
Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів, алелів дикого типу та нетипового функціонального алелю Wx-B1e
|
Транслокація QTL Gpc-B1 з Triticum turgidum ssp. dicoccoides в озиму пшеницю. Заміщення 6-ї хромосоми |
Високий вміст білку, підвищений вміст мікроелементів, цінних для повноцінного харчування людини |
Методику відпрацьовано для 3-х систем ідентифікації
|
Житньо-пшенична транслокація 1RS |
Її локалізація на 1AL чи 1BL плечі; позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин. Можливий негативний вплив на якість |
Методику відпрацьовано для двох локусів
|
Модифікована житньо-пшенична транслокація 1RSm |
Позитивний вплив на абіотичну та біотичну стійкість рослин |
Методику відпрацьовано для ідентифікації локусу Xrems1303 та локусу ω-secalin
|
Гени PPO-A1 та PPO-D1 |
Поліфенолоксидазна активність. Вплив на збереження якості харчових продуктів, потемніння готових виробів та напівфабрикатів |
Методику відпрацьовано
|
Гени Dreb1 |
Посухостійкість |
Методику відпрацьовано для п’яти генів
|
Ген LR34 |
Стійкість до бурої іржі |
Методику відпрацьовано
|
Ген Stb4 |
Стійкість до септоріозу |
Методику відпрацьовано
|
Гени R1, R2, R3 |
Білозерність |
Методика відпрацьована для гена Tamyb10-А, інші – в роботі
|
Алельний стан гена фитоінсинтази Psy1 |
Вплив на харчову та кормову якість |
У роботі
|
Гени Pina-D1b, Pinb-D1b |
Твердозерність |
У роботі
|
Ген SBEII |
Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози |
У роботі
|
Ячмінь (Hordeum vulgare L.)
Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Ген HvITR1 (GenBank Accession X65875) |
Вплив на колоїдальну стабільність, помутніння пива. Можливі два алеля: активний SE+ve продукує СМе протеїн, і неактивний SE-ve блокує біосинтез СМе протеїну, тобто не кодує інгібітор трипсину CME (BTI-CME) |
Методику відпрацьовано
|
Локус Bmy 1 |
Активність ферменту β-амілази зерна |
Методику відпрацьовано
|
Генотипування SSR маркерами |
Філогенетичні зв'язки сортів |
Методика відпрацьована для 3-х SSR локусів, робота з 5 іншими ведеться
|
Локус Waх |
Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу |
Методику відпрацьовано. Визначення нуль-алеля гена та функціональних алельних варіантів
|
Ген Am |
Змінений склад крохмалю, підвищений вміст амілози |
Опрацьовується
|
Локус LOX-1 |
Фермент ліпоксігеназа-1 зерна |
Методика визначення відпрацьована
|
Трансгені алелі Glu-D1x5, 10, 5+10, Glu-A1x2* пшениці. Визначення кількості вбудованих копій гена |
Вплив на якість |
Методики для якісного визначення трансгенних алелів та референтних генів відпрацьовані, для кількісного визначення числа вбудованих копій гена – в роботі
|
Кукурудза (Zea mays L.)
Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Різні трансформаційні події |
Стійкість до гліфосату, комах |
Методики відпрацьовано
|
Тритикале (Triticale)
Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Гени waxy (Wx-A1, Wx-B1) |
Змінений склад крохмалю. Полегшена перетравлюваність, зброжуваність для виробництва біоетанолу |
Методику відпрацьовано для ідентифікації нуль-алелів та алелів дикого типу
|
Зернобобові культури (зернові бобові культури)
Соя культурна або щетиниста (Glycine max Moench.)
Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Трансформаційна подія GTS 40-3-2 |
Стійкість до гліфосату |
Методику відпрацьовано
|
Олійні культури
Ріпак, свиріпа, рапс (Brassica napus L. var. oleifera Metzg.)
Ген, алель |
Ознака |
Етап
|
Трансформаційна подія GT-73 |
Стійкість до гліфосату |
Методику відпрацьовано
|
Звертайтеся! З радістю виконаємо швидко і якісно!